Suppen op de Eem

Op een mooie dag kan je de volledige Eem af suppen, natuurlijk even goed op de wind letten waar je start. De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht. De Eem begint in Amersfoort, heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer en stroomt uit in het Eemmeer. Voor deze suptacht zijn we na het eten opgestapt en we we waren in 2 uurtjes weer terug.

De opstaplocatie

Jachthaven Het Raboes 1, 3755 NR Eemnes. Aan het begin van de Eem of eigenlijk het einde ligt de kleine Jachthaven Raboes. Je kan op deze locatie prima parkeren. De route naar deze jachthaven is best bijzonder. Je komt uit het drukke Gooi en rijdt dwars door de weilanden van Eemnes naar de opstaplocatie.

Sup tocht op de Eem

Mooie workout op de Eem!

De route

Met je rug naar de jachthaven vertrek je naar rechts de Eem op. Je kan natuurlijk ook linksaf, dan ga je het mooiste gedeelte van het Eemmeer op. Het is daar op het Gooimeer trouwens erg ondiep. Na ongeveer 1 kilometer kom je bij het prachtige dorpje Eemdijk. Er vaart hier nog een pontje over de Eem. Deze veerpont vaart van Eemdijk naar Eemnes en andersom. Even goed opletten voor de golfslag dus met je sup. De huizen aan het water zijn hier prachtig. 

Na ongeveer 3,6 kilometer kan je rechtsaf de buitenvaart op. Wij hebben dit gedaan, maar je kan er ook voor kiezen om nog even door te suppen en een rustmoment te pakken in de jachthaven Kroeze die verderop aan je rechterhand ligt. De Buitenvaart gaat over in de Eemnesservaart en eindigt bij een gemaal en een schattig huisje. Tijd voor een drankje en dan snel weer terug!

Suppen langs Eemdijk

Vanaf het water is alles mooier! Eemdijk staat bekend voor haar pontje, deze vaart alle dagen behalve zondag, maar wonen langs de Eem is echt bijzonder. Het dorpje zoals het er nu staat is in de jaren 30 gebouwd. Tegenwoordig heeft het dorp 335 huizen met ongeveer 835 inwoners.

Tips voor deze tocht

  • Start met wind tegen en bij veel wind niet doen
  • Neem zelf eten en drinken mee er zit weinig langs de route
  • Je kan prima langs de kant suppen het is overal diep
  • Heb je tijd over, pak dan nog even een rondje Eemmeer!