Suppen in Amersfoort

Suppen in Amersfoort is echt prachtig! Suppen door de oude binnenstad van Amersfoort, mag dat? Waar kan je goed parkeren? Wat is de beste route? Waar moet je nog meer op letten? 

Met de club van Supasup hebben we een avondtocht gemaakt in het onverwacht erg mooie Amersfoort. Amersfoort kan echt niet ontbreken op je sup bucket list!

Opstaplocatie

Wij hebben de opstaplocatie afgekeken bij https://www.sup-amersfoort.nl/ Je kan gratis parkeren tegenover de voetbalvereniging CJVV. Dit is aan de Gashuislaan, op het punt waar de Gashuislaan over gaat in de Ringweg Randenbroek. De opstaplocatie is aan de singel die achter de parkeerplaats ligt. Naast de brug ligt een vlonder die gebruikt wordt voor de rondvaartboot. Deze vlonder is ook voor suppers een prima opstaplocatie. Op het grasveldje tussen de singel en de parkeerplaats is meer dan voldoende ruimte om je sup op te pompen. Er is eigenlijk altijd wel ruimte om hier te parkeren, maar let wel op want op zaterdagochtend kan het er erg druk zijn. 

De suproute door het centrum van Amersfoort

Met je gezicht naar het water vanaf de opstaplocatie vertrek je naar links. Het begin van deze route is door het park, dus je hebt even de tijd om weer aan je sup te wennen en rustig aan te starten. Je peddelt dan via het Randenbroekerpark en Monnikendam richting de grachten van de binnenstad. 

Suppen in Amersfoort kerk

Hier ga je onder de stadsring door en vaart dan tegen Restaurant de Monnikendam aan. Dit restaurant bevindt zicht in een middeleeuwse waterpoort. Je kan nu je route kiezen.  Sup je eerst op de buitenring of de binnenring van Amersfoort? Ons advies is om eerst de binnenring van de grachten te bekijken, je kan dan onder de waterpoort door peddelen, richting de grachten. 

Verrassend mooi Amersfoort

Na een klein stukje rechtdoor varen ga je linksaf de Zuidsingel op. Je kan ook rechtsom, maar vanuit links vonden wij een top-route. Rechtdoor is geen optie, al lijkt het alsof je deze kan afsteken. Je kan de grachten volledig rond varen, dit spreekt eigenlijk voor zich. Je komt langs verschillende bezienswaardigheden zoals: 

Als je de grachten rond bent geweest kan je als je nog zin hebt de buitensingel bezoeken. Je peddelt weer terug naar de waterpoort en gaat daarna links af. Dit is vanuit Amersfoort het begin van de Eem. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de Eem af te varen richting Bunschoten. Helaas is het niet mogelijk om deze buitenring helemaal rond te varen. Er zit op een aantal punten verval in het water. Deze route kan je dus alleen rondmaken door een behoorlijk stuk te klunen. Je loopt dan met je sup weer terug naar de binnengrachten die je direct zal herkennen. 

Suppen door de grachten van Amersfoort

Het is niet altijd toegestaan om te suppen in Amersfoort. Elk jaar is er een vaarseizoen dat loopt van 1 april tot 1 november, in deze periode kan je dus zonder problemen suppen. De grachten van Amersfoort zijn relatief schoon. Dit komt omdat motorbootjes verboden zijn in Amersfoort. Hierdoor is het dus ook relatief rustig op het water. Het is niet mogelijk om op te stappen in het centrum. Dit komt omdat er nergens een mogelijkheid is om officieel te water te gaan. Je riskeert dus een boete als je dit toch probeert. Toch is suppen door de grachten van Amersfoort een totaal andere ervaring dan bijvoorbeeld de Naarden Vesting. De grachten in Amersfoort zijn smal en er zijn erg veel bruggetjes en doorgangen, je doet zeker 50 squats tijdens het suppen op deze grachten!

Kan je ook een sup huren in Amersfoort?

Natuurlijk kan je met je eigen sup op expeditie, maar huren of een georganiseerde tocht behoort beide tot de mogelijkheden. Je kan een sup huren bij https://lakesidesup.nl/ Voor deze tocht, inclusief foto momentjes, klunen en een kopje koffie ben je een halve dag huur (37,-) kwijt. Een georganiseerde grachtentocht via https://www.sup-amersfoort.nl/grachtentocht kan ook, deze tocht kost 34,- en duurt 2 uurtjes. 

Heb je tijd om te stoppen voor een koffie?

Long Johns Pub zit al vrij vroeg op de route, aan je rechterhand. Misschien goed om eerst de volledige binnenring rond te suppen en dan nog even Long John aan te doen voor een koffie of een biertje. 

Wat zijn de bijzonderheden als je gaat suppen in Amersfoort?

  • Veel middeleeuwse bezichtigingen
  • Smalle grachten
  • Open van 1 april ™ 1 november
  • Niet alles zit aan elkaar verbonden er zijn watervalletjes, klunen hoort er dus bij
  • Vanaf het water is Amersfoort nog mooier!