Wat is suppen?

Suppen staat voor Stand Up Paddle. Dit is een soort van “surfen” waar je op een surfboard staat en je je voortbeweegt met een paddle. Door het gebruik van de SUP paddle is er, in tegenstelling tot surfen, geen wind nodig om Stand Up Paddle surfen te kunnen beoefenen. Er kan gesupped worden op sloten, meren, grachten, binnenwateren en havens. De zee is ook geschikt voor het suppen!

Waar komt suppen vandaan?

Suppen is dus een vorm van surfen wat is ontstaan in Hawaï. Daar stonden de surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo bij hun leerlingen te kunnen blijven tijdens de les. Zo konden ze makkelijk instructies geven en het overzicht behouden.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen Stand Up Paddle Boarden heb je een SUPboard nodig. Maar wat is een SUPboard precies? Veel mensen denken dat je tijdens het suppen op een surfplank staat of dat het een surfboard is. Nou van een afstandje lijkt het er inderdaad wel erg op. Als je niet beter zou weten dan zou je nooit het verschil weten ook. Maar toch zijn er zeker grote verschillen tussen een surf plank en SUPboard. Alle tips om te starten met suppen vind je hier.

Heb je nog geen SUP board? Misschien kan je kijken bij iSUPCENTER voor een te gekke aanbieding!

Wat zijn nu eigenlijk de grootste verschillen?

 • Een Stand Up Paddle Board is vaak wat lichter dan een Surf Board. Deze zijn dus relatief makkelijker te tillen. En vaak een voordeel is dat zeker de opblaasbare makkelijker te vervoeren en op te bergen zijn.
 • Een SUP board is vele malen stabieler en heeft meer lucht inhoud dan een surf plank
 • Een SUPboard zijn in allerlei soorten, maten en vormen te vinden. Dit is vooral afhankelijk van het type board.
 • Een SUP bevat andere karakteristieken dan een surf plank

Wat zijn de kwaliteiten van een SUP

Wat zijn nu daadwerkelijk de grootste kwaliteiten van een SUP.

 • Er zijn zowel opblaasbaar als niet-opblaasbare sups te verkrijgen
 • Voor elk doeleinde is er wel een board te vinden op de markt. Plezier, wedstrijd etc…
 • SUPboards zijn in het algemeen zeer stabiel
 • Je SUP bevat vaak een elastiek of meerdere elastieken aan voor en achterkant om je complete uitrusting mee te nemen. Heel makkelijk als je een hele dag op pad wilt en alles mee wilt nemen.
 • Supboarden zijn er in verschillende maten, hoe kleiner hoe wendbaarder, hoe langer hoe sneller`
 • Voor elk niveau is er een sup; beginner, intermediair en gevorderd

Soorten SUPboards

Je hebt verschillende soorten SUPboards op de markt.

 • Hardboard
 • Opblaasbaar/Inflatable
 • Soft Top

Ready to go!

Verschillende soorten van suppen

Stand Up Paddleboarding is een sport die meerdere variaties kent. Zo spreekt het vele kayakkers en kanoërs aan vanwege het peddel aspect. Daarnaast heeft suppen uiteraard ook een aantrekkingskracht tot surfers. De volgende soorten suppen zijn er te beoefenen;

SUP Surfing / golfsuppen

Zoals het woord al laat raden, lijkt deze sup variatie erg op het golfsurfen. Ook is het niet te missen dat het suppen z’n roots in het surfen heeft liggen. Een SUPboard is immers een longboard stijl surfplank. Er zijn twee redenen waarom surfers gaan suppen. De eerste reden is dat je met een paddle sneller bij een golf komt en deze ook makkelijker kan bedwingen. Ten tweede, golfen zijn gemakkelijker te spotten doordat men hoger staat en dus verder boven de zee uit kan kijken.

SUP fitness/Long Distance Paddling/SUP Yoga

Veel mensen stappen op een SUPboard vanwege het fitness aspect. Voordeel! Je bent lekker buiten en niet in de klamme sportschool. En je hebt nog niet eens vaak door hoe lang je bezig bent met suppen! Ideaal dus! Wanneer je namelijk de voorwaartse slag goed uitvoerd dan is suppen een goede core training. Hierdoor worden alle spieren aan het werk gezet. Van je de benen die je steeds proberen in balans te houden. Tot aan je buik-, rug-, schouder- en armspieren. Maak je grotere afstanden tijdens het suppen? Dan wordt je lichaam ook conditioneel getraind. Zo’n lange afstand training wordt vaak vergeleken met een lange duurloop. Voordeel bij het suppen is dat dit geen impact heeft aan de slijtage van je gewrichten. Bij SUP-Yoga wordt er een extra element van moeilijkheid toegevoegd, namelijk dat je er extra voor moet zorgen dat je je balans moet houden. Heel moeilijk als je bijvoorbeeld een oefening moet uitvoeren waarmee je op 1 been moest staan. Durf jij dat aan? Omdat je dus nog meer met je balans bezig bent heeft dit nog meer effect op de core spieren.

Sup Vissen

Net als bij Stand Up Paddle Surfing is het voordeel, ten opzichte van vissen in een roeiboot of kayak, dat men hoger staat. Hierdoor kan men met een betere hoek in het water kijken en de vissen daardoor beter zien. Het SUP-vissen geeft een nieuwe uitdaging aan (vlieg)vissers over de hele wereld. Geloof het of niet, er zijn zelfs mensen die op haaien vissen vanaf hun SUPboard!

Sup Racing

Net zoals er bij kayakken en kanoën racevarianten zijn, heeft het suppen ook een grote aanhang waar vooral het race element hen aanspreekt. Er zijn zelfs speciale SUPboards te verkrijgen die voor deze variant ontworpen zijn. Ook zijn er verschillende SUP races over de gehele wereld, waarvan de Molokai2Oahu de grootste is. Ook in Nederland kennen we een aantal races en wedstrijden.

Stand up Paddle gevaren

Net zoals bij andere (water)sporten zijn er ook voor het suppen een aantal gevaren. Het meest belangrijke is dat je zelf bekend bent met je eigen zwemkwaliteiten. Zijn je zwemkwaliteiten onvoldoende? Zorg ervoor dat je hiervoor extra scholing krijgt of dat je tijdens het suppen een reddingvest aan doet.

Net zoals bij het golfsurfen is het verstandig om bij het suppen altijd het board aan de enkel vast te maken d.m.v. een zogenoemde leash, zodat het SUP-board dicht bij je blijft wanneer je valt. Gebruik de leash niet tijdens tochten over rivieren omdat deze dan kan blijven haken en je deze onder water kan trekken. Ook kan men kneuzingen en blauwe plekken oplopen doordat je valt op de paddle.

Tracken van je route?

Wanneer je gaat suppen is het natuurlijk super gaaf om je route te tracken. Wil je weten hoe? Lees hier hoe wij dat doen.