Suppen voor beginners

Gebruik een riem

Een van de belangrijkste dingen waar je prioriteit aan moet geven als je aan watersport doet, is veiligheid. En bij suppen mag je zeker niet vergeten om jezelf vast te maken aan je sup met een riem. Je board is je “levensreddende apparaat” als je moe wordt, verdwaalt of als je je een beetje te ver van de kust bevindt – en je kunt de sup makkelijk verliezen in winderige of stormachtige omstandigheden als je er niet aan vast zit. Zeker als je in het buitenland bent.

Er zijn veel verschillende soorten leashes (recht of opgerold) en bevestigingspunten (enkel of kuit) die passen bij de voorkeuren en peddels van elke supper. Welk type riem je ook kiest of waar je het ook wilt bevestigen, het belangrijkste om te onthouden is dat je een hoogwaardige leash nodig hebt die niet afbreekt maar WEL snel kan worden losgemaakt. Dit is zodat je jezelf gemakkelijk kunt bevrijden in het geval dat je board onder water wordt getrokken door een krachtige stroom of wanneer je verstrikt raakt in onderwaterplanten. Hier heb je natuurlijk meer last van in het buitenland dan in Nederland.

Kies de juiste versnelling

Zoals bij elke andere sport, kan het hebben van de juiste uitrusting essentieel zijn voor je algehele plezier en veiligheid. Zorg ervoor dat je, voordat je begint met suppen, de juiste SUP-uitrusting hebt voor je vaardigheidsniveau en voor de omgeving waarin je peddelt.

Normaal gesproken is het het beste om te beginnen met een dikke en brede allround SUP die gemakkelijk te balanceren is in zowel vlak als golvend water. Je kunt ook kiezen voor een touring SUP, die zowel “beginners vriendelijk” is als ideaal voor gevorderde peddelaars die verder en sneller willen cruisen.

En zorg er natuurlijk voor dat u de juiste dikte of het juiste volume kiest dat bij uw lichaamstype past.

Wat betreft je peddel, zorg ervoor dat u de juiste peddel lengte krijgt. Dit voorkomt dat je bukt of bukt, wat je helpt energie te besparen en je stabiliteit op het bord te behouden.

De ideale peddellengte kan variëren, afhankelijk van de activiteit die u wilt ondernemen, maar de vuistregel is om een peddel te kiezen die 9 tot 10 centimeter langer is dan uw lengte.

Controleer windrichting

Als je op je SUP staat, gedraagt je lichaam zich als een zeil – wat betekent dat sterke wind jou en je board waarschijnlijk alle kanten op zal sturen. Dit maakt het veel moeilijker om te peddelen en jezelf voort te stuwen waar je heen wilt, vooral als beginner. Een van de belangrijkste (maar vaak over het hoofd geziene) paddle-boardingtips die we je kunnen geven, is dus houdt rekening met de windomstandigheden. Voordat je zelfs maar op het water wilt gaan, moet je weten wat de wateromstandigheden en weersvoorspellingen voor die dag zijn.

Idealiter is het doel om de basis te leren en je stabiliteit te oefenen zonder last te hebben van golven en harde wind. In het geval dat de windsnelheid en richting een beetje te veel voor je wordt om te hanteren, ga dan zitten op je knieën om laag op je board te komen of peddel met je armen (buik naar beneden met je peddel onder je lichaam) zoals je zou doen met een normale surfplank.

Zie jij je al staan?

Leer de juiste peddeltechniek

Een van de meest voorkomende fouten die paddleboarders maken, is dat ze de paddle vaak verkeerd vasthouden. Als je net begint en je hebt geen uitgebreide training gehad in stand-up paddleboarding, zou je instinct zijn om het zodanig vast te houden dat het gebogen deel van het mes naar je toe is gericht, zodat je jezelf naar voren kunt “scheppen” .

Het blijkt dat dit eigenlijk niet de juiste manier is om je peddel te gebruiken, omdat het ongewenste spetters kan veroorzaken en je je evenwicht kan verliezen. Draai het om zodat het gebogen deel van je af is gericht.
Let ook op het plaatsen van je handen. Als je je handen te dicht bij elkaar op de peddel hebt, kan dit de kracht beperken en je zelfs sneller vermoeid maken.

Sta rechtop en pak het uiteinde van de peddel vast

Houdt de peddel met beide handen horizontaal boven uw hoofd en laat de schacht op uw hoofd rusten.
Zorg ervoor dat de schacht evenwijdig is aan je schouders en dat de arm die de grip vasthoudt een perfecte hoek van 90 graden creëert. Beweeg de andere hand (degene die de grip niet vasthoudt) langs de schacht totdat je ook met die arm een perfecte hoek van 90 graden maakt.

Betrek je core

Over technieken gesproken, een andere belangrijke paddle-boarding-tip die elke beginner moet onthouden, is dat het daadwerkelijke peddelen moet worden gedaan door je core – niet door je armen. Je armspieren leveren veel minder kracht en zullen gemakkelijk vermoeid raken in vergelijking met je krachtigere kernspieren. Door je kern/core te betrekken, zorg je voor meer efficiëntie bij het peddelen en kun je je evenwicht op het bord behouden.

Nog een reden waarom je je core altijd moet gebruiken tijdens het paddleboarden? Hiermee kun je je een goede training met weinig impact krijgen die het verstevigen en het creëren van je buikspieren goed ten goede komt.

Suppen in huizen bij de boot

Dus hoe weet je welk einde voorop gaat?

De eenvoudigste manier is om naar de vinnen te zoeken en ervoor te zorgen dat ze achterin zitten, niet vooraan. Je weet dat jij en je SUP de juiste richting opgaan als je in staat bent om je board recht te houden terwijl je peddelt, in tegenstelling tot een zenuwachtig board dat je dwingt om steeds van peddelzijde te wisselen.

Houdt je hoofd omhoog

Als beginner kan het soms moeilijk zijn om je hoofd omhoog te houden en recht voor je uit te kijken, omdat het natuurlijker is om naar beneden te kijken (waarschijnlijk omdat je bang bent om in het water te vallen). Maar het punt is dat rechtop staan uiterst belangrijk is bij paddleboarden, omdat het je in staat stelt maximale stabiliteit te bereiken. En als je naar je voeten kijkt, zal je hoofd natuurlijk ook naar beneden wijzen.

Op het bord gaan staan is al een behoorlijk moeilijke prestatie, maar de volgende uitdaging is om erop te blijven zitten. Stabiliteit is de sleutel, dus kijk niet naar beneden, want dit kan je evenwicht verstoren. Doe je best om je hoofd omhoog te houden en een goede lichaamshouding te behouden door je rug recht te houden, benen licht gebogen, schouders naar achteren getrokken en door je lichaamsgewicht voornamelijk op de ballen van je voeten te dragen.

Geef jezelf voldoende ruimte

Tenzij je groepsfoto’s maakt, is er echt geen reden om naast een andere vaarder te suppen, vooral als je allebei beginners bent. Bedenk eens: ze creëren golven waardoor je je stabiliteit kunt verliezen, en ze kunnen je mogelijk tegen het lijf lopen. Dit vergroot de kans dat je van je SUP valt en gewond raakt … of iemand anders pijn doet.

Zorg er daarom voor dat je voldoende bewegingsruimte hebt – voor je eigen veiligheid en die van iedereen. Er is tenslotte voldoende ruimte in de zee / meer (of rivier / meer, afhankelijk van waar je van plan bent te peddelen).

Val weg van het board

Het is volkomen natuurlijk dat elke supper – of het nu een beginner of een gevorderde is – van zijn SUP valt. Vallen is onvermijdelijk, en afgezien van het feit dat je nog meer vastbesloten bent om op het bord te blijven, dient het als een goede leerervaring omdat het je kan leren hoe je moet vallen om blessures te minimaliseren.

Als standaard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je van je grote en zware board valt, zodat je er niet met je gezicht tegenaan slaat of er door geraakt wordt. Dit is vooral belangrijk bij het suppen op golven en stromingen.

En maak je geen zorgen over het bord – zolang je een leash hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je het in het water verliest.

Alleen golven die je aankan

Of je nu gaat bodyboarden, surfen, zeilen of paddleboarden, je zult waarschijnlijk te maken krijgen met uitdagende golven. En als je net begint, is het absoluut een slecht idee om grote golven te pakken. Bewaar het voor later. Begin ondertussen met soepele, kleinere golven totdat je meer ervaring opdoet en een beter begrip krijgt van de stroming en kracht van het water.

We hopen dat deze paddle boarding tips je zullen helpen om een betere supper te worden en je een heerlijke en veilige tijd in het water te bezorgen.