Suppen in de winter

Wat doe jij in de winter? Is je sup nog steeds opgeblazen en ready to go? Suppen in de winter, kan dat wel? Natuurlijk!!! Suppen in de winter is super nice. Er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden als je gaat suppen in het winterseizoen. Zo geldt er op sommige plekken een vaarverbod in bepaalde maanden. Daarnaast is een duik in het water een stuk minder prettig als het water onder de 10 graden komt! Maar de rust op het water en winterse omstandigheden zijn prachtig op op de sup te beleven. 

Welke gear heb je nodig als je gaat suppen in de Winter?

Het ligt aan de temperatuur welke keuzes je maakt, maar waterdichte sokken zijn geen overbodige luxe in de winter. Je voeten warm houden is een van de moeilijkste dingen en natte voeten warm houden is niet te doen. Kleed jezelf in laagjes zodat je jezelf warm en droog houdt. Geen katoen, dat neemt vocht op en zorgt er vervolgens dus voor dat je weer snel afkoelt. vallen in koud water zorg voor een behoorlijk schrikreactie van je lichaam, een wetsuit in combinatie met een zwemvest kan dus redzaam zijn. een leash is van levensbelang als je het koude water op gaat! Handschoenen, een waterdichte tas en een beetje een stabiele sup maken het geheel af!

Waar kan je suppen in het winterseizoen?

Wij raden het in de winter af om te gaan suppen op te afgelegen plaatsen, al is dat soms prachtig. De zee is in de winter vaak onvoorspelbaar en daarom raden wij het af om in de winter de zee op te gaan met je sup. Binnen meren, slootjes en middelgrote plassen lenen zich vaak uitstekend voor suppen in de winter. Hier heb je de nodige beschutting en is het water vlak. Kijk voordat je gaat wel even op google ivm mogelijke vaarverboden. Neem anders een kijkje naar de routes die wij al voor je hebben verkend.

Hoe hou je jezelf warm?

Het leveren van een sportprestatie zorgt er voor dat al je ledematen ook warm blijven. Suppen op een te laag tempo raden wij af in de winter. Koude vingers, koude tenen kunnen erg vervelend zijn tijdens het suppen. Natuurlijk sta je, ook bij actief suppen vaak stil op je board. Alle tips over hoe je moet suppen vind je hier. Indien mogelijk helpt het om af te wisselen in positie door bijvoorbeeld 1 been voor te zetten of ook af te wisselen in het staan op je tenen. Maar de beste methode om warm te blijven is om vol gas over het water te peddelen! 

Enjoy the winter!

Is het veilig om te suppen in de winter?

Zorg dat je in elk geval altijd een leash bij je hebt! In de zomer is het belangrijk, maar in de winter van levensbelang. Wij raden naast een leash ook aan om er in de winter voor te kiezen om ook een zwemvest aan te doen, zeker als je iets minder ervaring op een board hebt. Mocht je onverhoopt toch in het water vallen, probeer niet door te suppen, maar sup zo snel mogelijk naar huis of naar de auto. Onder andere om deze reden is het tijdens de winter ook raadzaam om niet alleen het water op te gaan. Neem voldoende eten en drinken mee, je lichaam verbrandt al meer in de kou, dus zorg dat je niet verrast wordt door een hongerklop. Met de juiste gear, voldoende ervaring en op niet al te gekke locaties kan je dus prima veilig suppen in winter!

Recap in 5 punten (suppen in de winter)

  1. Check de locatie voordat je gaat op een mogelijk vaarverbod.
  2. Zorg voor de juiste gear.
  3. Je moet echt gaan sporten een beetje relaxed peddelen is er niet bij.
  4. Hou jezelf warm.
  5. Als je in het water valt ga direct naar huis.