Sup peddel, waar moet je op letten?!

Wat kost een sup peddel? Waar moet je op letten als je een sup peddel wil aanschaffen? Waar kan je eigenlijk terecht voor een goede peddel? De meeste recreatieve suppers maken lange, diepe slagen door het water, hiervoor zijn lange peddels met een groot blad uitstekend te gebruiken. Maar de racers maken korte snelle en ondiepe slagen en dit vraagt dus ook een kortere peddel met een smaller blad. Lees hier alles over een sup peddel

Het gewicht van de peddel

Het gewicht van de peddel hangt erg af van het materiaal. Het materiaal van de peddel bepaalt dan weer de prijsklasse. Een carbon fibre peddel is erg licht, maar voor onder de 200,- kan je nieuw geen carbon sup peddel kopen. Beginners beginnen van met een aluminium peddel. Voordeel van zowel carbon als aluminium kunnen ook goed tegen zout water. 

De T-grip van je peddel

Er zijn in de basis 3 verschillende vormen van de T-grip

 • Standaard
 • Breed
 • Rond

Let hierop bij de aanschaf van een peddel, het gaat hier echt om een persoonlijke voorkeur van de grip.

Hoe lang moet je peddel zijn?

Een peddel moet ongeveer 20 tot 30 centimeter langer zijn dan jezelf. Als je gaat suppen op de golven wordt er vaak voor gekozen om de peddel iets korter te maken. Maar als je een tocht gaat maken op glad water is het fijn als je peddel iets langer staat ingesteld. Dus bij het aanschaffen van een nieuwe peddel zorg er in elk geval voor dat je de ruimte hebt om dit aan te passen. In de praktijk zal je zien dat je straks gewoon je voorkeur gaat ontwikkelen. Als je hem niet zo lang instelt is het makkelijk wisselen kan kant tot kant. Het is handig als er duidelijk op de peddel staat aangegeven hoe lang je hem kan instellen. 

De meeste peddels bestaan uit 2 delen en zijn makkelijk te verstellen en dus vaak ook makkelijk mee te nemen. Houten peddels zijn vaak erg mooi qua uiterlijk, maar deze kan je niet verstellen en zijn dus bij voorkeur custom gemaakt! Er zijn ook peddels die je kan opdelen in 3 kleine onderdelen wat weer handig is om mee te nemen.

Ready to go!

Het materiaal van de peddel

Als je voor snelheid wilt gaan moet je zeker een carbon peddel aanschaffen. Deze zijn zeer geschikt om te racen op je sup. Nadeel van carbon is dat het minder flexibel is en dus meer een aanslag op je gewrichten en uithoudingsvermogen. Beginners beginnen vaak met een aluminium peddel. Voordeel van zowel carbon als aluminium is dat ze goed tegen zout water kunnen. Een blad kan van verschillende materialen gemaakt worden zoals plastic, hout, carbon en glasvezel. Glasvezel is een goed en licht alternatief voor carbon. Plastic wordt vaak gebruikt bij de peddels voor beginners en is ook duidelijk goedkoper. 

De vorm  en omvang van het blad

In de regel zien we eigenlijk dat beginners het fijn vinden om een iets kleiner blad te nemen waar de gevorderde supper vaak een iets groter blad neemt. Dit wijkt dus wel af van eerder genoemde race suppers, die juist weer een kleiner blad nemen om korte snelle slagen te kunnen maken. Een kleiner blad is minder belastend voor je schouders en buikspieren.

De kleur van je peddel

Maakt de kleur van je peddel iets uit?? Dat licht eraan. Als je kiest voor veiligheid omdat je vaak in het donker aan het suppen bent is een felle kleur peddel aan te raden. Maar als je gaat vissen met je sup is het advies om een donkere peddel uit te kiezen. 

Waar kan je een sup peddel kopen?

Op velen plaatsen in Nederland kan je een sup peddel kopen, maar onze ervaringen met onderstaande leverancies zijn goed! Hierbij een top 10 verkooplocaties in Nederland waar je een sup peddel kan kopen;

 1. Jobe sports
 2. Decathlon
 3. Telstar surf
 4. Bol.com 
 5. Eurofun 
 6. Isup center
 7. Fun sport makkum 
 8. Mistral 
 9. Kater 
 10. Kick watersports