Een sup kopen?

Waar moet je op letten als ik een sup wil kopen? Suppen wint elke dag aan populariteit. Op een mooie dag zie je ze overal op het water. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een sup gaat kopen? De nieuwprijs van een sup varieert tussen de 200,- en 4000,- euro. Deze prijsverschillen verklaren al dat er ook heel veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Er zijn 5 belangrijke factoren die de prijs en de kwaliteit van de sup bepalen.

  1. Waar wil je de sup voor gebruiken?
  2. Hardboard of inflatable
  3. Lengte
  4. Vorm
  5. Voor welk is gewicht is de sup toepasbaar
  6. Merk

Waar wil je de sup voor gebruiken?

Bij de start van je zoektocht naar een vette sup is dit de belangrijkste vraag om te beantwoorden. Hierbij zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen

  • Wil je lange tochten maken?
  • Wil je meedoen aan wedstrijden?
  • Wil je de sup vooral recreatief gebruiken?
  • Is de sup voor op zee of op het stille binnenwater?

In de basis zijn er 4 verschillende soorten sups; een wavesup, racesup, allroundsup en een touringsup.

Moet je kiezen voor Hardboard of inflatable?

Het klinkt misschien vreemd maar een opblaasbaar supboard is net zo stevig als een hardboard. Het grote voordeel van een inflatable sup is dat hij makkelijk mee te nemen is, bijvoorbeeld op vakantie of een dagje weg. Er is nog een tweede voordeel van een inflatable sup en dat is dat de prijs een stukje lager ligt dan een hardboard. Het grootste voordeel van een hardboard is het gevoel met het water. Verder zijn de wedstrijd/ race sups ook altijd hardboards. Deze zijn gemaakt van erg licht materiaal en daarom dus ook kwetsbaar.

Hoe bepaal je de lengte en de vorm van je sup-board?

De lengte van je sup is een erg belangrijke factor. De lengte is niet alleen belangrijk voor de stabiliteit of draagkracht, maar de lengte in combinatie met de vorm bepaalt ook de snelheid van je sup. Race sups zijn smal en lang hiermee varen ze dus extra makkelijk door het water. Touring en allround boards zijn vaak iets korter en breder, hierdoor hebben ze veel volume en draagkracht. Deze boards zijn stabiel en geschikt voor elke supper. De breedte van een board bepaalt de stabiliteit van je board. Wavesups zijn kort en wendbaar om ze makkelijk te laten bewegen in de golven. De lengte van een board bepaalt ook de zogenaamde tracking, dit wil zeggen hoe makkelijk de sup rechtdoor vaart, dit is op zich logisch, hoe korter je board hoe wendbaarder.

Kan ik met mijn gewicht wel op een sup?

Wil je samen op 1 sup? Of ben je een Bourgondiër die heel graag wil suppen dan moet je goed opletten of de sup die je gaat afschaffen hiervoor geschikt is. Natuurlijk is bij gewicht de stabiliteit en dus de breedte van een board ook belangrijk. Maar in eerste instantie kan je letten op volume, dit is het drijfvermogen van de sup. Als beginnende supper heb je meer volume nodig. Vaak wordt zowel volume als het maximale gewicht aangegeven bij de specs van een sup.

Het merk verraad vaak de kwaliteit!

Natuurlijk moet je door de marketing van de verschillende merken heen kijken, maar de duurdere boards zijn vaak kwalitatief beter. Red Sup, Starboard Sup en Fanatic Sup zijn de bekendste grootste Sup-merken van het moment. Maar je ziet dat de Aqua Marina ook een veel verkochte sup is, dit heeft te maken met de voordelige prijs en toch nog prima kwalitatieve eigenschappen.

Heb je inmiddels een board en zoek je nu mooie locaties om te suppen? Neem dan eens een kijkje op onze supkaart!

Enjoy your sup!